Instameets

Instameet Stadsarchief Rotterdam

Groepsfoto Instameet Rottergram Stadsarchief Rotterdam

Samen met het Stadsarchief Rotterdam organiseerden wij op 17 juni een Instameet, waarin we de geschiedenis van Rotterdam naar het hier en nu brachten. We beginnen in het Stadsarchief zelf en maken daarna, al fotograferend, een wandeling langs bijzondere plekken die er nu meestal volledig anders uitzien. Een kijkje dus in het heden en verleden van deze mooie stad!

Het Stadsarchief Rotterdam

Op weg naar Stadsarchief Rotterdam

De ochtend begint best vroeg voor ons. Om 10 uur verzamelt team Rottergram bij het Stadsarchief om nog even wat dingen met elkaar doornemen en een bakje koffie te doen. Dan is het wachten op de deelnemers die, ruim op tijd, om binnenstromen. Even kennis maken met de andere deelnemers bij de koffieautomaat en dan gaan we echt van start.

Projectmanager Rene Spork en communicatiemedewerker Anne Jongstra vertellen vol enthousiasme en de nodige humor hoe Rotterdam er voor alle hoogbouw uitzag. Maar ook krijgen we de verhalen te horen en de beelden te zien van de afbraak voor de oorlog, omdat Rotterdam destijds al wilde vernieuwen, en de wederopbouw na het bombardement. Vervolgens krijgen we nog een exclusieve rondleiding in het Stadsarchief. Het is een van de oudste en grootste archieven van het land en daarmee het het openbare geheugen van Rotterdam en enkele omliggende gemeenten. De collectie omvat honderdduizenden prenten, foto’s, films, kaarten, geluidsopnames en meer dan 20 kilometer papieren archiefstukken.

Oude tekeningen in het Stadsarchief Rotterdam

Bijzonder pand

Ook het pand is heel bijzonder. In 1998 werd de voormalige Rijks Automobiel Centrale verbouwd tot Gemeentearchief. De ‘nieuwe’ huisvesting kreeg van de minister van Economische zaken de ‘Nationale Voorbeeldstatus duurzaam en energiezuinig bouwen’. Bij de verbouwing is namelijk gebruik gemaakt van milieuvriendelijke duurzame materialen. Veel aandacht is besteed aan energiewinning en energiebesparing, o.a. door:

  • het plaatsen van zonnepanelen op het dak
  • het verzamelen van regenwater voor het doorspoelen van de toiletten
  • koude- en warmteopslag in de bodem (bronputten) voor de temperatuur in het gebouw
  • zoveel mogelijk daglichttoetreding
  • energiezuinige verlichting en apparatuur

Hiermee was het Stadsarchief zijn tijd dus ver vooruit. Maar wij genieten vooral ook van alle mooie oude foto’s aan de muur en de oude boeken, posters en andere bijzondere materialen die we mogen bekijken.

Afbeelding van het pand waar Stadsarchief Rotterdam gevestigd is

Wandeling door de stad

We vervolgen onze Instameet buiten, naar het Rotterdam van nu. Er is eigenlijk vrij weinig meer terug te zien van hoe Rotterdam vroeger in het centrum was op enkele gebouwen na. Zoals het Gemeentehuis en het oude postkantoor bijvoorbeeld, al zijn die helemaal niet zo nieuw als velen denken en waren de bewoners in 1915 helemaal niet blij met deze “nieuwbouw”.

Op onze route staan ook de 3 oudste woonhuizen in het centrum van Rotterdam gebouwd rond 1700, aan de Rechter Rottekade. Tot 3 keer toe werden deze huizen bijna afgebroken voor nieuwbouw. Gelukkig is dat niet gebeurd. Maar we zien meer moois onderweg. Dat is het vaak het leukste van een Instameet: plekken waar je vaak komt opeens veel beter bekijken zodat hele nieuwe details opvallen. Of echt wat nieuws ontdekken!

Meer van de route die we gelopen hebben vind je op de kaart.

Route

Geslaagde dag

Het doel van deze Instameet was om onze Rottergrammers wat extra geschiedenis over Rotterdams mee te geven en nog meer gevoel bij de stad te krijgen. Dat is volgens ons wel gelukt! Deelnemers bedankt dat jullie er waren en Lara en Erik heel hartelijk dank voor het mede-organiseren van deze Instameet!

Foto’s Instameet Stadsarchief

Wil je foto’s terugvinden op Instagram, kijk dan via de hashtags #StadsarchiefRottergram en #StadsarchiefRotterdam.

Groepsfoto Instameet Rottergram Stadsarchief Rotterdam

Afbeelding van de 3 oudste woonhuizen in Rotterdam Centrum   

 

Hi, I’m Danny Koring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *